Duyuru

Hyper-V Tarihi

Bugüne kadar Hyper-V hakkında bir çok makale yazdım. Bir çok konusunu inceledim. Bir çok konusu üzerinde tartıştım. İşin içerisine girdikçe bir çok özelliğini keşfettim. Sanallaştırma konusunda Hyper-V her zaman beni yeni yetenekleri ve yeni özellikleriyle büyüledi. Hyper-V nin geçmişine baktığımızda o kadarda uzun yıllara dayanan bir geçmişinin olmamasına rağmen rekabet içerisinde içerisin de olduğu tüm sanallaştırma platformlarının daima bir adım önünde olmayı başardı. Ücretsiz olması sayesinde en ufak kuruluşlardan en büyük kuruluşlara kadar kullanılmasının yanı sıra her zaman atıl durumda bekleyen kaynakları kullanarak verimliliği arttırırken de iş sürekliliğini sağladı. Ben Hyper-V yi ilk çıktığı tarihten bu yana yeni doğan ve sürekli büyüyen bir çocuğa benzettim. Nasıl bir çocuk doğduktan sonra çevresinden etkilenerek bir şeyler öğreniyorsa ve doğrunun, yanlışın ne olduğunu nasıl öğreniyorsa Hyper-V de tıpkı bir çocuk gibi tüm kullanıcılarından edindiği deneyimleri yeni yetenekleri bize sundu. Şimdi geriye dönerek bir bakalım. Hyper-V ne zamanda ne kadar yol ilerledi.

Hyper-V Tarihi

Hyper-V ilk olarak karşımıza şubat 2008’de Windows Server 2008 SP1  Hyper-V1 olarak hayatımıza girmişti. Haziran 2008’de ise yeni bir güncelleme ile RTM oldu. Ekim 2008’de ise Windows Server 2008 SP2 güncellemesi ile Hyper-V1 hayatımızda yer almaya devam etti. Aradan yaklaşık 2 yıl sonra yani Temmuz 2010’da Windows Server 2008 R2 sürümü ile Hyper-V2  olarak sanallaştırmaya bir çok yenilikler getirdi. Şubat 2011’de ise Microsoft yeni bir güncelleme yayımlayarak yani Windows Server 2008 R2 SP1 paketini çıkararak Hyper-V2’ye yeni özelliklerden olan Dynamic Memory ve Remote FX özelliklerini kazandırdı. 2012 yılında ise Windows Server 8 duyurdu. Tabii bununla birlikte yeni Hyper-V3 yerini aldı. 2012’nin son çeyreğinde ise Windows Server 2012 olarak adını duyurdu ve RTM oldu. Bence bu kadar zamanda Hyper-V nin bu kadar ilerleyerek IT pazarında yer alması ve rakiplerinin daima önünde olması hiçte küçümsenemeyecek başarılardan biridir. Bence Hyper-V her zaman teşekkürü hakkediyor. Bakalım önümüzde ki yıllarda bizlerin karşısına ne gibi bir yeniliklerle çıkacak her zaman merakla beklemeye devam edeceğim. Teşekkürler Hyper-V

Mehmet PARLAKYİĞİT

Office Apps & Services MVP | Arena Bilgisayar A.Ş'de Microsoft Satış Mühendisi olarak çalışmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.